Tel Tel Dökülen Amasya Çöreği Tarifi
Course: Hamur İşleriCuisine: DünyaDifficulty: KolayServings
22
servingsPrep time
20
minutesCooking time
40
minutesMalzemeler
2 su bardağı ılık su ( 360 ml )
1 paket kuru maya ( 10 g )
2 yemek kaşığı şeker ( 30 g )
1 adet yumurta akı
4.5 su bardağı un ( 450 g )
1 tatlı kaşığı tuz ( 8 g )
4 yemek kaşığı haşhaş ezmesi ( 200 g )
150 gram tereyağı ( 10 yemek kaşığı )
125 gram çekilmiş ceviz ( 1 su bardağı )
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı
Yapılışı
- İlk olarak yoğurma kabına ılık suyu, mayayı, şekeri ve yumurta akını alıp karıştıralım. Kontrollü olarak unu ve tuzu ilave edip ele yapışan yumuşak bir hamur yoğuralım. Üzerini kapakla kapatalım ve 1 saat mayalandıralım.
- Çektiğimiz cevizi buzdolabı poşetinin içine alıp merdane ile ezelim.
- Kaseye haşhaş ezmesini, erittiğimiz tereyağı ve çektiğimiz cevizi ekleyip karıştıralım.
- Hamurun mayasını alalım ve unladığımız tezgaha alıp toparlayalım. Hamuru 6 eşit parçaya ayıralım ve yuvarlayalım. Bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açalım.
- İlk hamurun üzerine haşhaşlı harçtan sürelim. Üzerine diğer hamuru alalım ve çekiştirerek büyütelim. Aynı şekilde diğer hamurları da harçtan koyarak ve çekiştirerek üst üste dizelim.
- Hazırladığımız hamuru şeritler halinde keselim. Kare hamurları içe doğru katlayarak avucumuzda yuvarlayalım.
- Hazırladığımız çörek hamurlarını yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Üzerini bezle kapatalım ve 20 dakika dinlendirelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrollü olarak pişirelim.
- Afiyet olsun!
- Tarifimizi beğendiyseniz ve daha fazla bu tarz tarifleri görmek istiyorsanız beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın.
Tarif Videosu
Tarif için Şükranın Mutfağından Youtube kanalına teşekkür ederiz.