Bonibonlu Yaş Pasta Tarifi
Course: PastalarCuisine: DünyaDifficulty: KolayPorsiyon
8
porsiyonHazırlık zamanı
1
hourPişirme Süresi
30
minutesToplam Süre
90
malzemeler
5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından az eksik un
1 türk kahve fincanı ılık su
5 kaşık kakao
1 paket vanilin
1/2 paket kabartma tozu
Kreması için: 5 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
3 kaşık nişasta
150 gram tereyağ
80 gram sütlü çikolata
Süslemek için: 10 paket dido çikolata
5 paket mm çikolata yada bonibon
yapılışı
- 24 cm’lik kalıbımızın altına göre yağlı kağıt seriyoruz. Kenarlarını yağlamıyoruz.
- Öncelikle un, kakao, kabartma tozunu karıştırıp, daha iyi kabarması için iki kere eliyoruz.
- Yumurta sarılarını bir kaseye, beyazlarını başka kaseye alıyoruz.
- Yumurta beyazlarına şekerin yarısını ekleyip, iyice çırpıyoruz. 3 kat olması, pamuk gibi kabarık olması gerekiyor.
- Yumurta sarılarına şekerin kalan yarısını ekleyip, iyice rengi açılana, şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Sarıların üzerine su ve vanilin ekleyip 20 saniye daha çırpıyoruz.
- Elenmiş kuru malzemeleri ekliyoruz. Birbirine karışıncaya kadar çırpıp, mikseri kaldırıyoruz.
- Kek malzemelerine yumurta beyazını azar azar ekleyip, tahta kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru yavaş yavaş karıştırıyoruz. Yumurtanın beyazı kekimizin kabarmasını sağlayacağı için nazikçe yapıyoruz.
- Malzemeler karışınca fazla karıştırmadan, yağlı kağıt serdiğimiz kalıbımıza döküyoruz. Tepsiyi tezgaha bir iki kez vuruyoruz ki arasında kalan hava kabarcığı çıksın, kekimiz düzgün olsun.
- Fırını 170 dereceye ayarlayıp, keki sürüyoruz. İlk 20 dakika fırının kapağını hiç açmıyoruz. Kekin pişip pişmediğini 20 dakikadan sonra kürdan testi yaparak bakıyoruz. Eğer tam pişmemişse 150 dereceye alıp pişirmeye devam ediyoruz.
- Kek pişince biraz soğumasını bekliyoruz. Bıçak yardımıyla kenarlarından geçip, kalıbın kelepçesini açıyoruz. Yağlı kağıdı çıkarıyoruz. Biraz daha soğuyunca keki 2 eşit parçaya bölüyoruz.
- Kreması için, tereyağını tencereye alıp eritiyoruz. Eriyince içine un katıp, biraz da unu kavurup, sütü ilave ediyoruz. Bir taraftan da yavaş yavaş karıştırıyoruz ki, topaklanmasın.
- Sütü azar azar nişastayla karıştırıp ilave ediyoruz. En son şekeri katıp, biraz kaynattıktan sonra, ocaktan alıyoruz. Üzerine vanilini ve çikolatayı ilave ediyoruz. 10 dakika mikser ile çırpıyoruz.
- Kelepçeli kalıbın kenarlarından sarkacak şekilde streç film seriyoruz. Kalıba, birinci pandispanyayı koyup, bir türk kahve fincanı sütle ıslatıyoruz.
- Kremanın bir kısmını döküyoruz. İsteğe göre üzerine fındıklar, çikolatalar yada muz koyuyoruz, üzerini örtecek kadar krema döküyoruz. Kremanın 1/3’ünü ayırıp bir kenara alıyoruz. Keki de buzdolabına kaldırıyoruz.
- Kek kendini çektikten sonra dolaptan çıkarıp, kremayı bir kez daha mikserle çekiyoruz, gerekirse biraz süt ile açabilirsiniz. Kekin her yerini bu krema ile kaplıyoruz.
- Dido çikolataları tek tek kırıp kremaya yapıştırıyoruz. Kurdela ile bağlıyoruz. Ortasına ise bonibon tarzı renkli çikolatalı döküyoruz, kreması görünmeyecek şekilde her yerini kaplıyoruz.
- Afiyet olsun!